Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij Zamknij

Informacje

Zespół Szkół w Subkowach

Warsztaty kulinarne w grupie 0A i 0B

W myśl słów, że od najmłodszych lat należy wdrażać dzieci do zdrowych nawyków żywieniowych oraz do czerpania przyjemności z jedzenia zdrowych, wartościowych posiłków, w dniu 3 listopada odbyły się warsztaty kulinarne, w których uczestniczyły dzieci z grupy 0A i 0B.
Warsztaty nawiązywały do obchodów Dnia Szefa Kuchni. Na zajęciach została przybliżona specyfika pracy w zawodzie szefa kuchnia.
Tego dnia zajęcia rozpoczęły się inaczej - niż zwykle. Dzieci obejrzały film edukacyjny pt:„Owoce w sadzie", następnie miały one okazję uczestniczyć w zabawie ruchowej „Sałatka owocowa." Ważnym elementem dnia było rozwiązywanie zagadek słownych, których rozwiązaniem były owoce. Po części teoretycznej Starszaki przeszły do wykonania sałatki owocowej – dzieci miały okazję wykonać takie czynności, jak: obieranie, krojenie, mieszanie. Robiły to z ogromną radością!
 
Każdy Starszak wykazał się znajomością zasad bezpiecznego zachowania się podczas przygotowania sałatki, umiejętnie posługiwał się przyborami i naczyniami kuchennymi. Poprzez taką formę zajęć dzieci zostały wdrożone do rozwijania zainteresowań kulinarnych oraz do kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych.
Na zakończenie warsztatów dzieci wysnuły ważny wniosek – „Dania przygotowane samodzielnie lub z pomocą najbliższych smakują najlepiej!"
Te słowa znalazły potwierdzenie w pustych miseczkach – sałatka zniknęła w całości! :)

Banery/Logo

Logo szkoły