Zespół Szkół w Subkowach

Innowacja „Smaki naszych lektur”

W tym roku szkolnym odbyły się zajęcia projektowe w ramach innowacji  pedagogicznej „Smaki naszych  lektur”. Zajęcia organizowane były w soboty. Stanowiły połączenie zajęć literackich i kulinarnych. Wspólnie wybraliśmy 5 lektur – nie tylko szkolnych.. Opracowywaliśmy fragmenty, które dotyczyły przyrządzania potraw lub były związane z działaniami kulinarnymi. Następnie przygotowywaliśmy potrawy zgodnie z przepisem – i oczywiście konsumowaliśmy! Wśród  lektur znalazły się takie tytuły jak: ‘Legendy Kociewskie”, „Pan Tadeusz”, Akademia Pana Kleksa”, „Kamienie na szaniec”, „Opowieści z Narni”. W ramach tych tekstów przygotowaliśmy między innymi: grzanki z aromatycznymi grzybami, ruchanki z fjutem, jabłkową marmoladę, smaczne i kruche pieguski z czekoladą, deser panna cotta. Zgadnijcie sami, które przepisy dotyczą których lektur?