Wizyta klasy IIIa i IIIb w piekarni

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
21 października 2019
Uczniowie klasy IIIa i  IIIb uczestniczyli w warsztatach –POZNAJEMY ZAWÓD PIEKARZA pt:”JAK POWSTAJE CHLEB”. Odwiedziliśmy naszą subkowską Piekarnię Państwa Anny Pawła Syldatk. O tym, jak powstaje pieczywo uczniowie klas III mogli się dowiedzieć z lekcji na żywo, razem z Panem Mateuszem –piekarzem  dzieci rozpoczęły zajęcia od pytań dotyczących zawodu piekarza. Pamiętajmy, że jest to zawód wykonywany nocą, kiedy wszyscy inni śpią piekarze wypiekają chleb, abyśmy rano mogli zjeść pachnące, chrupiące bułeczki i chleb na śniadanie. Następnie Pani Ania pokazywała różne gatunki mąki i dzieci  rozpoznawały z jakiego rodzaju zboża jest ta mąka i z których wypiekany jest chleb, który codziennie spożywamy. W powietrzu unosił się niesamowicie intensywny zapach świeżo upieczonego chleba. Chleb z naszej subkowskiej piekarni jest wypiekany na zakwasie wg.starej receptury, co wpływa na to, że jest zdrowy i nie pleśnieje. Właściciele piekarni przypomnieli, że chleb należy szanować, bo w każdej okruszynie ukryta jest niesamowicie ciężka praca człowieka.
 

 

Praca rolnika, praca młynarza, praca piekarza. Na koniec warsztatów wszyscy zostali obdarowani pachnącym bochenkiem chleba, prosto z pieca.Na zadane pytanie: Kto chciałby zostać w przyszłości piekarzem? Niestety nikt z uczniów nie chce w przyszłości wykonywać tego zawodu. Dzieci stwierdziły że jest to ciężka praca wykonywana nocą   i w bardzo ciepłym pomieszczeniu. Możemy martwić się bo kto nam upiecze za kilka lat ten cudowny, smaczny, pachnący chlebek. Serdecznie dziękujemy Państwu Syldatk za wspaniałą, pouczającą lekcję.

Galeria

  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie